Examentraining VO MVT

Hoe zetten we een effectieve en motiverende examentraining op?

Tijdens het (voor)examenjaar en met name na de laatste SE-periode, intensiveert de examentraining. Docenten laten leerlingen vaak examens maken, die vervolgens klassikaal worden besproken. Niet altijd even efficiënt en zeker niet altijd voor alle leerlingen motiverend. Leerlingen verschillen in de problemen die ze ervaren met het centraal examen. De ene leerling heeft moeite met meerkeuzevragen, terwijl de andere leerling graag wil oefenen met een stappenplan voor de aanpak van open vragen.  Als je wilt dat leerlingen beter gaan scoren tijdens het CE, dan zijn ze het meest gebaat bij maatwerk.

De training ‘Examentraining MVT’ levert jou en je collega’s concrete voorbeelden en werkvormen op om van de examentraining een maatwerktraject te maken voor de leerlingen. Zo vergroten jullie de kans op een beter cijfer.

We werken tijdens deze training volgens een vijfstappenplan:

  1. Een motiverende start6916737170_ac1f9b1a3a_o
  2. Een sterkte-zwakteanalyse maken: verschillende mogelijkheden, zowel digitaal als op papier
  3. Deelvaardigheden oefenen: volledige instructies rond probleemgebieden
  4. Een proefexamen maken
  5. Het eindexamen

Hierbij krijgen jullie mogelijkheden gepresenteerd om de examentraining voor leerlingen effectief en uitdagend te maken. Je werkt samen met je collega’s concreet aan volledige instructies waar jullie leerlingen de volgende dag al mee aan de slag kunnen.

Voorbeeld opzet Examentraining MVT